Specialisatie

Fysiotherapie

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:

 • pijn
 • krachtsvermindering
 • ademhalingsproblemen
 • zwelling en beperkingen in het bewegen.
 • De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam op voorschrift van een arts. Dat kan de huisarts zijn of een specialist. Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen.

De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is:

Manuele therapie

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar. Er bestaan vijf erkende opleidingen tot manueeltherapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en behandelwijzen:

 • Stichting Opleiding Manuele Therapie.
 • Stichting Maitland Concept.
 • Opleiding Orthopedische Manuele Therapie.
 • Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht.
 • Gediplomeerde Gespecialiseerde Studie in de Manuele TherapieVrije Universiteit Brussel (GSS.)

Manuele therapie volgens de Stichting Opleiding Manuele Therapie, de Stichting Maitland Concept en de Opleiding Orthopedische Manuele Therapie

Voor deze drie opleidingen is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, van de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut. De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties ( volksmond ‘kraken’). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk

Manuele Therapie volgens Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht.

Uitgangspunt voor deze methode is dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een eigen manier beweegt. Wanneer iemand door een ongeval, ongewone arbeid of psychische factoren, niet meer in staat is op zijn eigen manier te bewegen, kunnen klachten ontstaan Deze klachten uiten zich niet altijd op de plaats van de oorzaak. Tijdens de behandeling worden in principe alle gewrichten behandeld. Door het bewegen in de gewrichten wordt getracht de gewrichten en het lichaam weer optimaal te laten functioneren. Deze bewegingen worden uitgevoerd op subtiele wijze over het hele lichaam. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van manipulaties.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

 • hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
 • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
 • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn
 • lage eventueel met rugklachten, uitstralende pijn naar de benen
 • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek
 • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Sportfysiotherapie

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een `droge'(dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling: niet hetzelfde als accupunctuur:

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ènergie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten zgn: `triggerpoints’en is geen `energie’ behandeling.

Wat is een `triggerpoint’?

Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op ‘afstand’ veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 • pijn/stijfheid lokaal in een spier: pijn op àfstand’
 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijn ontwijkend gedrag: je gaat `anders’ bewegen
 • koude, warmte, rillingen, hoofdpijn, duizeligheid ea.

Een aantal van deze klachten zult u wellicht herkennen!

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
 • Acuut- bijv. door een verkeerde beweging of ongeluk
 • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding.
 • Langdurige overbelasting van bijv. arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS).
 • Overbelasting / blessures bij sporters.
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
 • Langdurig afwezigheid van beweging, bijv. door gips.
 • Psychologische factoren zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk of operatie).
 • Slaaptekort.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op ?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm en been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet.Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dit geeft een soort “kramp”gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotheratpeutische behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

meer informatie: www.dryneedling.nl